sales@ertuki.fi

Balsa ja harrastukset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Balsa on käsillä tekevän harrastusmateriaali

Balsa on helposti työstettävä ja luonnonmukainen materiaali, joka sopii käytettäväksi useissa käsityö- ja muissa harrastuksissa. Koska se on puuta ja myös näyttää puulta, sitä käytetään esimerkiksi rakennusten pienoismallien ja nukkekotien kalustusten rakentamiseen.

Balsalevystä on helppoa leikata rimoja

Balsapuuta myydään sekä kalikkamaisina paloina, että ohuiksi sahattuina vakiokokoisina levyinä, joiden paksuudet vaihtelevat yhdestä millimetristä senttimetriin. Balsalevyistä tai oikeammin balsaviiluista voi leikata rimoja joko askarteluveitsen ja teräsviivottimen avulla, tai erityistä balsaleikkuria käyttämällä. Balsan pehmeyden ansiosta pyörö- tai vannesahaa ei tarvita, eikä niitä voisi oikein käyttääkään, koska ne helposti repisivät huokoisen balsalevyn palasiksi.

Balsan hiomiseenkaan ei tarvita koneita eikä erikoisvälineitä, vaan hiekkapaperi ja puukalikka riittävät kaikkiin hiontatarpeisiin. Leikatun balsariman reunan voi siistiä joko hiekkapaperilla tai käyttämällä erityistä balsahöylää, jonka teränä toimii partakoneenterä.

Pienoisrautatieharrastaja rakentaa balsasta vaikkapa asemarakennuksen

Pienoisrautatieharrastuksen yksi tärkeä osa on rakennusten pienoismallien rakentaminen asemille ja muualle ratojen varsille. Puurakennusten pienoismalleja rakennettaessa balsa on hyvä materiaali, koska ohuesta balsalevystä voi leikata pienoiskokoisia lautoja ja lankkuja, joilla on helppo luoda autenttista vaikutelmaa. Balsarimoilla päällystettävän seinäpinnan alla voi olla melkein mitä tahansa levyä, esimerkiksi aaltopahvia, kovapahvia tai vaneria.

Myös hirsirakenteisten talojen tai latojen pienoismalleja on helppo rakentaa balsasta. Hirsiksi leikataan sopivan paksuisesta balsalevystä rimoja, joihin sahataan tai veistetään salvoksien vaatimat kolot. Balsan syyt tekevät hirsistä aidon näköisiä.

Balsasta syntyy osia myös dioraamaan

Miniatyyrirakennuksia rakentelevat pienoisrautatieharrastajien lisäksi esimerkiksi muovisten pienoismallien harrastajat, jotka haluavat pienoismallinsa aidon ympäristön keskelle. Vaikkapa panssarivaunun pienoismalli on enemmän omassa elementissään taistelukentän osalta näyttävässä dioraamassa kuin esimerkiksi valkoisella melamiinipöydällä.

Myös miniatyyrihahmoilla pelattavissa peleissä käytetään rakennusten pienoismalleja, jotka on mahdollista rakentaa balsasta tai päällystää sillä. Rakennusten rakentelu on oiva lisä muuten pelifiguurien maalaamiseen ja muuhun tuunaamiseen keskittyvään harrastukseen.

Nukkekodin kalusteet voi askarrella balsasta

Balsa ei ole erityisen luja materiaali, paitsi painoonsa nähden. Sen helppo työstettävyys tekee siitä kuitenkin näppärämmän materiaalin pienoismalleissa kuin mitä esimerkiksi mänty- tai koivurima ovat.

Yksi balsapuun käyttökohde on nukkekotien sisustus. Balsarimoilla voidaan päällystää nukkekodin sisäseinä, jolloin se saadaan näyttämään puupaneelilta. Nukkekodin ulkoseiniinkin voidaan balsarimoista tehdä yhtä hyvin pysty- kuin vaakalaudoitus

Balsasta on helppo leikata osat erilaisia nukkekodin kalusteita varten. Käytännössä balsasta voi rakentaa nukkekotiin kaikkea, mitä puusta on tehty oikeisiin koteihin: tuoleja, pöytiä, sänkyjä, kaappeja ja jopa lipastoja.

Balsasta voi veistää taideteoksen ja sitä voi käyttää myös veneenrakennuksessa

Balsaa voi käyttää materiaalina myös kuvanveistossa. Se on pehmeämpää ja helpommin työstettävää kuin esimerkiksi haapa tai apassipuu, joskaan ei yhtä kestävää. Lohkeamisvaara on suurempi, mikä on muistettava aina balsaa työstettäessä. Kaivertamalla tehtäviin puuteoksiin balsa ei oikein sovellu, samasta syystä.

Balsasta voi harrastaja rakentaa myös lennokkeja tai uistimia. Surffi- tai SUP-lautoja rakennettaessa voi balsaa käyttää kerrosrakenteen täyte- eli ydinaineena, jonka päälle tulee joko kovempaa puumateriaalia tai lasikuitu- tai hiilikuitulaminaattia. Samanlaista kerrosrakennetta voi käyttää veneiden rakentamiseen.