sales@ertuki.fi

Balsa ja kalastus

Balsa on vaappu-uistimissa parempi materiaali kuin muovi

Balsapuun ominaisuudet, kuten keveys ja helppo muotoiltavuus ovat tehneet siitä suositun kalastustarvikkeiden valmistusmateriaalin. Osa tehdasvalmisteisista veto- ja heittokalastuksessa käytettävistä uistimista valmistetaan edelleen balsasta, vaikka erilaisten muovien suosio onkin kasvanut. Balsa on uistinten rakentamista harrastavien suosikkimateriaali ja sitä on käytetty myös muiden välineiden, kuten pilkkivapojen valmistamiseen. Muita uistinten valmistuksessa käytettäviä puumateriaaleja ovat apassi ja vaahtera, jotka ovat balsaa raskaampia.

Parhaat vaaput ovat ennenkin olleet puuta

Suomalaisen uistinvalmistuksen uranuurtaja Rapala aloitti 1930-luvulla tuotantonsa puisilla vaapuilla, eikä ole luopunut balsasta ja muista puulajeista myöhemminkään. Vaikka Rapala valmistaa vaappujen runkoja myös muovista, on pääosa Rapalan uistimista puurunkoisia. Sen sijaan samaan konsernin kuuluvan Stormin vaaput valmistetaan muoveista ja silikonikumista. Konserniin kuuluu kolme muutakin uistinmerkkiä, mutta ne valmistavat metallisia lippauistimia ja silikonikumisia jigejä.

1960-luvulla perustettu Finlandia Uistin luottaa vaappujen valmistuksessa edelleen balsaan: esimerkiksi legendaarinen petokalojen suosikki Nils Master Invincible valmistetaan balsasta, kuten melkein kaikki muutkin Nils Masterin vaappumallit. Yrityksen toinen tuotemerkki on Bete, jonka mallistossa on lähinnä lippa- ja lusikkauistimia, jotka valmistetaan pääasiassa metalleista.

Kuusamon Uistin on myös perustettu 1960-luvulla. Se on tullut tunnetuksi erityisesti metallisista lusikkauistimistaan, mutta tuotannossa on myös kaksi vaapputyyppiä, Puukala ja Santeri, joista Puukala on nimensä mukaisesti puuta, punahonkaa.

Puuvaappuja voi valmistaa suurina tai pieninä sarjoina

Puu on niin suurten, keskisuurten kuin pienten uistinvalmistajien suosikkimateriaali. Yksi puumateriaalien ja erityisesti balsan eduista muoveihin verrattuna on, että pienten sarjojen valmistaminen on mahdollista, esimerkiksi erikoismallien. Muovivaapun valmistus vaatii aina kalliin ruiskupuristusmuotin, jonka vuoksi pienten sarjojen valmistaminen muovista ei ole taloudellisesti kannattavaa. Sen sijaan balsasta voi ilman lisäkustannuksia valmistaa miten pieniä sarjoja tahansa.

Balsa on myös uistimia harrastuksena rakentavien suosikkimateriaali. Balsapalikan voi työstää haluamansa malliseksi yksinkertaisilla työkaluilla, kuten lehtisahalla, puukolla ja hiekkapaperilla. Hionnan jälkeen balsa-aihioon kiinnitetään runkolanka ja se maalataan ja lakataan houkuttelevan väriseksi sekä vettä ja kalojen hampaita kestäväksi. Hilepinta lisätään lakkauskerrosten välissä. Sen jälkeen kiinnitetään ruostumattomasta teräspellistä tai kirkkaasta muovista valmistettu uintilevy, uistinrenkaat sekä koukut. Balsaa voi hankkia sekä levyinä, palikoina, että valmiiksi muotoiltuna aihioina, joissa on valmiiksi ura runkolangalle. Saatavilla on myös vaapunvalmistuksen aloituspaketteja, joissa on mukana balsa- tai muoviaihiot vaappujen runkoja varten, uintilevyt, runkolangat, uistinrenkaat, koukut, hileet sekä maalit.

Moni kalastaja virittää balsavaappunsa itse

Suurin osa vaappuvalmistajista koeuittaa valmistamansa balsavaaput jo tehtaalla, mutta niillä kalastamiseen kuuluu olennaisesti niiden virittäminen hitaammin tai nopeammin potkiviksi koukkuja vaihtelemalla ja runkolankaa taivuttamalla. Myös vaappujen uintilevyjä taivutellaan ja hiotaan paremman uinnin tavoittelemiseksi. Tärpin jälkeen voi uistimen joutua virittämään uudelleen, jos voimakas kala on saanut runkolangan taipumaan. Lisäksi terävähampaisten kalojen tärpit tekevät maali- ja lakkakerrokseen reikiä, jotka on syytä paikata balsan vettymisen välttämiseksi. Tavanomaisin paikkausaine on kirkas kynsilakka.